Sigur ti-a fugit gandul la programul de contabilitate pe care il foloseste un contabil, o nu.... eu nu vreau sa-ti explic astazi asta, ci de programul acela de pe usa, orar cum l-am gasit foarte bine explicat in dictionar " program de lucru, de activitate, stabilit in ore; tabel, tablou care arată programul de desfășurare pe ore al unei activități".
Ca sa inteleg cum sta treaba cu orarul am cautat in legislatie si am gasit in OG 99/2000 care prevede clar? Orarul de funcţionare se afişează la intrarea in unitate, in mod vizibil din exterior, comerciantul fiind obligat să asigure respectarea acestuia."
Comerciant ? Cine e comerciantul ?
S-a aprins un beculet in capul meu ca citisem acum cativa ani ceva legat de termenul de comerciant in Codul Civil si ca nu s-ar mai numi asa ci profesionist. Am mers pe fir si am inteles ceva de genul: Codul Comercial il numeste comerciant, iar Codul civil profesionist.
Cam complicat, atunci ma intorc la baza la OG 99/2000 care contine o definitie mai clara: comerciant - persoana fizică sau juridică autorizată să desfăşoare activităţi de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă.
Asadar dupa ce m-am invartit un pic in zona juridica si nu inteleg daca trebuie sa afisez un orar sau nu, ma intorc la programul(orarul) meu.
Consider ca e mai realist, mai clar: imi fac programul dupa cum am chef:), dar tin cont de urmatoarele :
1.Pot sa ajung la birou dupa ce las copii la scoala,in jur de 8.15;
2.Nu pot sa plec mai tarziu de 16 ca imi raman copii cu portarul;
3.De multe ori ma deplasez la clienti pentru acte si mai discut una alta, dar am noroc cu colegii mei care sunt prezenti la munca;
4.Nu sunt chiar in fiecare sambata la birou dar e ok sa lucrez sambata ca nu suna telefonul si am mult spor;
5.Pentru ca am o meserie care se poate practica si acasa, fac asta des. Mai nou scriu doar mail-urile de acasa pentru ca am constatat ca e ceva timp utilizat pentru acest lucru. Inca un motiv ca sa i-au aceasta decizie a fost faptul ca e prea complicat sa urc la etajul 4 dosarele seara ca dimineata sa le cobor. Asa folosesc doar agenda:);
6.Daca vine un control neasteptat, programul se prelungeste, cat? Nu se stie... daca clientul a semnat actele pe ultimii 3 ani, scap mai repede daca nu... am sanse sa ma duc direct de la birou la control. Daca nu e necesar sa reconstitui ceva, cum s-a intamplat de multe ori la contabilitatile preluate, pot sa ma mut la birou;
7. In general concediul anual il efectuiez la inceputul lunii august pentru ca atunci am terminat cu actele din trimestrul 2 si am depus si raportarile semestriale. O perioada numai buna de concediu cam maxim 10 zile, nu mai mult ca ma intorc sa depun declaratiile pana in 25.
8.Am noroc cu luna decembrie pentru ca se depun declaratiile mai repede, de exemplu in anul 2015 ultima zi de declaratii a fost 21. Ce fain! Am si eu liber de Craciun si de Revelion.
9. ca si contabil nu te plictisesti in lunile ianuarie si februarie: inventare, inchideri de an, adeverinte, modificari salarii, prime, modificari legislative. In aceste luni simti ca traiesti!
10. La sfarsit am lasat cireasa de pe tort: daca vreau liber in orice zi, pot sa am liber, nu se darama nimic, firma are program, orar sau cum vrem sa spunem si fara mine.
Eu zic ca e important ca firma nostra de contabilitate poate functiona chiar daca lipseste un coleg.
bubu
program inegal la dispozitia clientului si a termenelor