Microintreprinderi infiintate in 2016

Recent am studiat pentru un client nou cum sta treaba cu firmele infiintate anul acesta. O sa notez pe puncte ca e mai usor de urmarit si o sa corelez si cu cunostintele generale pe care le am in legatura cu infiintarea unei firme.


1.Primul lucru de care sa tineti cont este ca daca aveti activitati in domeniul jocurilor de noroc, domeniul exploatarii zacamintelor si petrolului, domeniul bancar, asigurari, reasigurari si piete de capital nu puteti sa deschideti o microintreprindere ci o firma platitoare de impozit pe profit. Daca totusi faceti intermedieri in aceste domenii, atunci va incadrati.

2.Daca sunteti un intreprinzator debutant aceasta microintreprindere poate sa fie si SRL-D. O sa scriu un articol cu conditiile de incadrare in aceasta situatie si e bine sa aveti in vedere aceasta facilitate.

3.Daca angajati in 60 de zile o persoana cu norma intreaga si daca nu ati fost actionar/asociat intr-o alta firma calculati impozit microintreprindere in cota de 1% timp de 24 de luni de la data infiintarii.

4.Aceste microintreprinderi, care prin exceptie aplica cota de 1 % mai trebuie sa indeplineasca niste conditii timp de 48 luni: sa nu se lichideze, sa nu se dizolve, sa nu se suspende, sa nu majoreze capitalul social, sa nu cesioneze partile sociale. Eu zic ca e cam restrictiva aceasta ?facilitate? mai ales daca nu stii cum iti merge afacerea in urmatorii 4 ani.

5.Daca nu indeplinesti aceste conditii cotele de impozit sunt de 3% daca nu ai angajati, 2 % daca ai 1 angajat, 1 % daca ai peste 2 angajati inclusiv. Angajatii trebuie sa fie cu norma intreaga sau se poate si cu timp partial daca insumarea normelor echivaleaza cu norma intreaga.

6.Daca cumparati casa de marcat valoarea ei se scade din baza impozabila in luna punerii in functiune.

7.Sa tineti cont daca desfasurati activitati de consultanta si management sa nu depasiti 20% din totalul veniturilor pentru ca altfel deveniti platitori de impozit pe profit.

8.Inregistrarea la Fianante a unei microintreprinderi se face in 30 de zile de la infiintare prin depunerea formularului 010 (vector fiscal), insotit de copii dupa documentele de infiintare.

9.Daca in timpul anului depasiti venituri de 100.000 euro la cursul de la 31.12.2015 ( 452.850 lei), deveniti platitori de impozit pe profit in trimestrul in care ati depasit. Veniturile care nu se iau in calcul sunt: venituri din subventii, diferentele de curs valutar ( venituri- cheltuieli), venituri din costuri de productie si mai sunt altele, dar sigur le stie contabilul dumneavoastra:).

10.Daca se modifica numarul de salariati cota de impozitare se schimba in trimestrul in care s-a intamplat acest lucru.

Contabilii o sa aiba ceva mai mult de lucru inainte de a face calculul impozitului pe venit trimestrial ca o sa faca o analiza amanuntita a situatiei angajatilor. Nu ne plangem, sa mearga afacerile clientilor,ca... noi ne adaptam!:)


1 comentariu

Adriana Draghiciu

Cu adevarat utile aceste informatii, multumim!

Scrie un comentariu

Clientii nostri

Ne mandrim cu clientii nostri si va prezentam o parte din acestia: