Cum poti sa platesti mai putin impozit pe profit in mod legal?

Consider ca optimizarea fiscala ajuta antreprenorii din Romania sa-si redirectioneze fluxurile de numerar catre investitii. Daca faci un calcul la sfarsit de an si vezi ca iti raman ceva bani prin aplicarea unor facilitati fiscale parca iti mai vine sa faci investitii sau sa maresti salariile angajatilor.

Am extras din Codul fiscal pentru platitorii de impozit pe profit zece modalitati legale pentru a plati mai putin la stat.

1.Faceti sponsorizari? Daca da pe langa faptul ca aduceti o energie pozitiva in firma ajutand pe cei care au nevoie, valoarea sponsorizarii deductibile este la nivel de 0.5% din cifra de afaceri dar nu mai mult de 20% din impozitul pe profit. Asadar in loc sa dai impozit la stat sponsorizezi cu 20 % din impozit o activitate fara scop lucrativ. Daca participi cu o suma mai mare poti sa scazi aceasta sponsorizare din impozitul pe profit sapte ani consecutivi.

2.Profitul investit in echipamente tehnologice, calculatoare electronice si echipamente periferice, masini si aparate de casa, de control si de facturare, precum si in programe informatice folosite in scopul desfasurarii activitatii economice,este scutit de impozit. Scutirea se acorda in limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectiva.Sunt niste conditii prevazute in Codul Fiscal, insa aceasta facilitate este una destul de ridicata ca puteti sa ramaneti cu 16% din valoarea bunului.

3.Daca ai contracte cu clienti pentru vanzare cumparare de bunuri puteti negocia cu ei sa le livrati marfa in regim de custodie. Se tine o evidenta separata la clientul dumneavoastra insa scoaterea din custodie pe masura vanzarii este o metoda prin care puteti plati impozit la stat doar in momentul livrarii.

4.In catalogul de mijloace fixe sunt perioade de amortizare fiscala mai mici sau mai mari (plaja de ani).Daca alegeti amortizarea fiscala la valoarea minima veti plati un impozit pe profit mai mic. De exemplu la un autoturism sa puneti 4 ani in loc de 6 ani si atunci cheltuiala lunara cu amortizarea o sa fie mai mare. Aici sa tineti cont si de faptul ca amortizare maxima lunara deductibila la autoturisme este de 1500 lei lunar. Sa nu sariti din lac in put:)

5.Tot legat de amortizare exista optiunea de amortizare accelerata pentru echipamente si instalatii industriale precum si pentru computere si echipamente periferice. In primul an se amortizeaza 50 % din valoarea imobilizarii si in urmatorii ani se amortizeaza liniar valoarea ramasa.

6.Daca efectuati servicii cu mai multe etape de executie intocmiti prima data facturi de avans conform contractelor, acest avans nu inseamna venit si deci nu se impoziteaza. De asemenea daca specificati in contract ca serviciile sunt considerate executate dupa aprobarea clientului,nu aveti nici o problema. La factura finala atasati situaţii de lucrări, rapoarte de lucru si un proces verbal de receptie a lucrarii.

7.Exista chetuielile sociale care din 2016 sunt de 5% din totalul cheltuielilor cu salariile pe care le puteti oferi angajatilor sub forma de cadouri in bani si natura, inclusiv: tichete cadou, tichete de cresa, tichete de vacanta. Pentru toate acestea nu se mai platesc contributii de asigurari sociale. De asemenea sa mai stiti ca acele cadouri care se dau de Paste, Craciun, 1 iunie,8 martie nu se impoziteaza nici cu impozit pe salarii daca valoarea cadoului este sub 150 lei.

8.Daca afacerea dumneavoastra e in crestere si stiti ca o sa obtineti profituri ridicate puteti opta pentru plata anticipata de impozit pe profit, se achita o patrime din impozitul datorat anul anterior care se indexeaza la indicele preturilor de consum. E un pic mai complicat, sunt cam multe conditii, dar merita cand stii ca ai investitii mari de facut si profitul tau se dubleaza. Efectiv folosesti un an banii pe care i-ai fi platit la stat pentru impozit.

9. Puteti profita de cota cheltuielilor de protocol in limita unei cote de 2% din profit. In acest procent se includ si cadourile de mica valoare, de 100 lei exclusiv tva. Cadoul cuprinde un bun sau mai multe bunuri oferite gratuit si cei 100 lei se calculeaza individual. Asadar pe langa faptul ca puteti iesi la restaurant cu un partener de afaceri, puteti sa fiti atent/ atenta cu un mic cadou :)

10.Pentru stimularea vanzarilor se pot acorda bunuri in mod gratuit, bunuri care sunt produse de firma sau sunt comercializate in mod obisnuit. Acestea pot fi acordate in campanii de promovare, mostre pentru incercarea produselor, demonstratii la punctele de vanzare sau se pot da la clientii obisnuiti cu conditia ca valoarea lor sa nu depaseasca valoarea bunurilor livrate clientilor.

Spor la calcule!

Scrie un comentariu

Clientii nostri

Ne mandrim cu clientii nostri si va prezentam o parte din acestia: