Va aduceti aminte de filmul despre Nea Marin Miliardarul care cara dupa el prazul in papornita? Eu am asociat imaginea asta cu deplasarile pe care le au angajatii sau administratorii firmelor. Papornita lor se umple cu cheltuieli de transport, cheltuieli cu cazarea si cheltuieli cu diurna dar bineinteles in scopul desfasurarii activitatii economice.
Cheltuielile de transport daca sunt efectuate cu masinile firmei e in regula, se fac foi de parcurs sau nu, in functie de domeniul de activitate a firmei si apoi la drum.
Problema se pune cand se foloseste autoturismul personal in scopul deplasarii, pentru institutiile publice e clar scris ca se deconteaza 7,5 l de combustibil la 100 de kilometri parcursi. Eu spun ca in cadrul firmelor nu putem sa folosim autoturismul personal pentru deplasare, noi ne orientam dupa Codul Fiscal si acolo nu e prevazut asa ceva. Va recomand contract de comodat si lasati masina personala la dispozitia firmei.
Tot la cheltuielile de transport se pot include: bilete de tren , bilete de la trasportul in comun din localitatea unde v-ati deplasat, bilet de trecere cu bacul daca mergeti in acea zona:).
Urmeaza cheltuielile de cazare care se deconteaza cu conditia sa fii la o departare de 5 km de localitatea unde iti desfasori activitatea si sa fie cu factura din care sa reiasa clar numarul de persoane si zilele de cazare.
O discutie controversata depre cazare este ca se poate deconta fara documente in suma de 45 lei pe noapte. Sa stiti ca acest prag este doar pentru institutiile publice si tinem cont ca nici o cheltuiala nu se poate deconta fara document justificativ. De asemenea acest plafon nu este trecut in Codul Fiscal asa cum este trecuta diurna.
Diurna am lasat-o la sfarsit ca e mai mult de scris despre ea. Numarul zilelor in care esti plecat in delegatie si pentru care primesti diurna se calculeaza de la data si ora plecarii si pana la data si ora inapoierii si obligatoriu se trec aceste informatii pe ordinul de deplasare. Daca plecati o singura zi sau pentru ultima zi din sirul a mai multor zile, diurna se acorda doar daca depasiti 12 ore de deplasare.
Suma diurnei neimpozabile se calculeaza in functie de diurna bugetarilor prin inmultirea cu 2.5 a sumei de 17 lei sau pentru deplasari externe a sumei de 35 euro pe zi in tarile UE. Astfel diurna interna este de 42.5 lei/ zi iar cea externa este de 87.50 euro pe zi daca mergeti in UE.
Daca diurna interna sau externa depaseste aceste praguri atunci se considera un avantaj in natura si se adauga la salarii impozitandu-se ca atare.
Noutatea din 2016 este ca si administratorii au dreptul la diurna chiar daca nu sunt angajati cu conditia sa demonstreze ca deplasarea este facuta in scopul desfasurarii activitatii economice.
Asadar va doresc drum bun si mare grija la papornita!:)
Scrie un comentariu