Contabila ta numara nasturi?

Astazi cand Facebook-ul, Google-ul, emotiile si pasiunea au pus stapanire pe noi viziunea despre propria persoana si despre ceilalti se mai schimba. Eu vreau sa-ti schimb viziunea despre contabil.

Nu vorbesc despre mine, nu doresc sa-ti schimb imaginea despre mine.Dorinta mea este ca cineva care cauta contabil sau cineva care vrea un contabil nou sa aiba posibilitatea sa aleaga pe cineva care daca numara nasturii macar sa o faca un mod profesionist.
E bine sa cunoasteti urmatoarele prin prisma mea:

1.Un contabil e necesar sa fie integru, sa castige increderea clientului. Omul de afaceri isi lasa cifrele acolo la tine la contabilitate, numele clientilor si furnizorilor, a produselor tale, preturile de achizitie sunt pe mana ta. Increderea clientului nu se castiga usor si se pierde repede, la orice suspiciune. E grav sa auzi: eu nu am incredere in contabil! Eu ma simt jignita si pentru mine devine un client-problema cel care nu are incredere in mine, e ca si cum s-ar duce cineva la un proces cu un avocat si stie ca nu are nici o sansa sa castige procesul din cauza avocatului.

2.Contabilul iti ofera siguranta : el iti calculeaza darile la stat, iti depune declaratiile la termen, de multe ori te reprezinta in fata organelor de control. Vorba unui client de al meu: "Cand vine un control eu si contabilul suntem pe metereze!"

3.Nu e necesar sa fii un profesionist perfect cu informatie multa ci trebuie sa ai si charisma, sa ai un ambalaj pe langa continutul bun ca altfel nu ies informatiile la suprafata. Noi contabilii facem scoli, dam examene, facem stagiu, cursuri de pregatire profesionala, studiem zilnic legislatia pentru ca am devenit autodidacti. Mda.. bine...clientul de unde sa stie cate cunosti? Am informatie multa si o tin pentru mine, nu o dau la nimeni:)

4.Profesionistul care numara nasturii in felul lui, e necesar sa aiba si o viziune larga in business, sa aiba capacitatea sa anticipeze problemele specifice inainte sa se intample. De exemplu sa zica: daca mai continui sa-ti faci credite si sa nu investesti banii in dezvoltarea afacerii exista riscul sa intri in incapacitate de plata. Sfaturile astea nu le inveti, vin de acolo din acea viziune profesionista.

5.Contabilul trebuie sa aiba o minte buna, sa aiba o mare baza de date in cap cu ajutorul careia sa identifice detaliile. Cred ca e importanta si experienta, acum 15 ani nu stiam sa citesc o balanta in "diagonala" si nu identificam asa zisele probleme la prima vedere a documentelor.

6.Cel care numara nasturii e necesar sa fie flexibil in schimbarile mediului de lucru, a oamenilor din jur, a legislatiei, a economiei. Iei decizii cu calm in functie de aceste schimbari, nu e liniara meseria asta. Nu-mi place sa aud cu toate ca mi se zice des asta: "Cristina ai o meserie atat de pictisitoare"? Poftim? Eu plictisita? Articolele de la Codul fiscal s-au schimbat, tot plictisita o sa fiu anul acesta cand preconizez ca macar o sa stiu unde sunt situate articolele. Acum ANAF are alte criterii de control al firmelor, ce plictiseala e sa identific la fiecare firma ce slabiciune are. Plictisita rau! :)

7.Comunicarea eficienta este o abilitate necesara contabilului. Eu mai am de lucru la asta, ma dezvolt acum cand scriu:). Contabilul este singurul care intelege ce face si e ok dar ce faci cand trebuie sa inteleaga si clientul aspectele rigide si matematice ale contabilitatii activitatii sale? Ufff, transpir toata, caut cuvinte, nu prea stiu gramatica, ma balbai.. Cred ca e bine ca am clienti OAMENI si vad persoana din spatele profesiei, e acea incredere de la punctul 1.

8.Sa nu uitam un punct important: disponibilitate.Stiati ca un contabil nu poate face curatenie inainte de Paste si de Craciun? Atunci se depun declaratiile, se fac inchiderile de trimestru/ de an, mai scapa putin cand se potriveste Pastele in luna mai.
Stiati ca o contabila nu poate naste in perioada bilanturilor? Cum sa faci atatea bilanturi si sa alaptezi, sa calmezi colicii? Nu e cazul meu ca am scapat de asta dar asta e realitatea: disponibilitate.
Mi-am format un stil: sunt disponibila pentru clientii care comunica si care platesc la timp. Cei care nu inteleg asta pe parcurs o sa se trieze si probabil o sa se duca la contabili care nu au clienti.

Asadar ma intorc spre tine draga antreprenorule? Contabilul tau numara nasturii profesionist? Sper ca ti-a fost util articolul meu si ca prin prisma mea, care culmea sunt contabil, ai vazut cum se pot numara nasturii.





Scrie un comentariu

Clientii nostri

Ne mandrim cu clientii nostri si va prezentam o parte din acestia: