21 intrebari si raspunsuri despre SRL-D

Inainte de a infiinta un SRL cred ca ar fi bine sa verificati daca puteti beneficia de facilitatile unui SRL-D conform OUG 6/2011. M-am gandit sa va formulez un articol sub forma de intrebari si raspunsuri pe care le-am intalnit cel mai des pana acum:

1.Se infiinteaza greu un SRL-D?

Nu, pasii sunt similari ca la orice SRL, multe informatii sunt la urmatorul link : http://www.planul-de-afaceri.ro/infiintare-srl-d-acte-si-documente-pasi-costuri/

2.Ce grupe CAEN avem voie sa alegem la un SRL-D?

Se pot alege maxim 5 grupe CAEN, cele cu 3 numere si din ele poti alege daca vrei toate subgrupele , adica cele cu 4 numere.

3.Cine este A.I.P.P.I.M.M?

Este prescurtarea de la Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, o instituitie infiintata in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

4.Dupa infiintarea unui SRL-D sunt obligat sa fac o notificare la A.I.P.P.I.M.M ?

Da, exista aceasta obligatie in maxim 30 de zile de la infiintare, site-ul unde gasiti datele de contact este: http://www.aippimm.ro/

5.Exista limita de varsta la un asociat din SRL-D?

Din 2014 nu mai exista limita de varsta, facilitatile nu se mai aplica doar tinerilor intreprinzatori ci si intreprinzatorilor debutanti care desfasoara pentru prima data activitate economica.

6.Cati asociati poate sa aiba un SRL-D si cine poate administra un SRL-D?

Minim un asociat unic care sa fie intreprinzaror deputant sau de cel mult 5 intreprinzători debutanţi asociaţi. SRL-D este administrată de asociatul unic, de unul sau mai mulţi administratori dintre asociaţi.

7.Ce este un intreprinzator debutant?

Este o persoana fizica majora care are capacitate deplina de exercitiu, nu a mai detinut si nu detine calitatea de actionar sau asociat intr-o societate aflata in UE si infiinteaza pentru prima data un SRL conform legii 31/1990;

8.Daca am o intreprindere individuala pot sa deschid un SRL-D?

Da, deoarece II nu sunt infiintate conform legii 31/1990

9.Pot sa fiu platitor sau neplatitor de tva?

Optiunea de a fi sau nu platitor de tva nu are legatura cu SRL-D, legislatia fiscala este identica ca la un SRL normal.

10. Pot sa inscriu toate codurile CAEN din cele 5 grupe in actul constitutiv si doar unul sau doua in certificatul constatator?

Da, chiar e indicat deoarece economisiti taxa de la Registru Comertului pentru actualizarea actului constitutiv. Costa mai putin sa autorizati alte coduri care sunt deja cuprinse in actul constitutiv.

11.Esti obligat sa angajezi cel putin 2 salariati si care sunt conditiile de angajare?

Da, esti obligat sa angajezi cel putin 2 salariati de la momentul obtinerii alocatiei financiare nerambrusabile de pana la 10000 euro. Contractul de munca trebuie sa fie pe perioada nedeterminta si cu norma intreaga iar salariatii e necesar sa fie mentinuti in activitate pana la pierderea calitatii de SRL-D.

12.Daca afacerea decurge normal cand imi pierd calitatea de micointreprindere apartinand intreprinzatorului debutant?

Calitatea de SRL-D se pierde, prin efectul legii la data de 31 decembrie a anului in care se implinesc 3 ani de la data inregistrarii.

13. Trebuie sa inapoiez taxele de la Registru cand trec de cei 3 ani?

Nu se inapoiaza taxele de care ai fost scutit la infiintare, insa se platesc taxele necesare pentru schimbarea denumirii si publicarea in Monitorul Oficial

14. De unde se obtine alocatia de 10000 euro prevazuta in lege?

Alocatiile financiare nerambursabile se acorda de catre Departamentul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediul de Afaceri si Turism, prin O.T.I.M.M.C. ?n a cărui rază de competenţă ?şi are sediul social.

15.Ce conditii sunt pentru a obtine alocatia de 10000 euro ?

Alocatia financiare reprezenta cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro sau echivalentul ?n lei din valoarea proictului aferent planului de afaceri, pentru care face dovada surselor de cofinantare. Alocatiile financiare nerambursabile se acordă in limita sumelor aprobate cu aceasta destinatie in bugetul Departamentului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediul de Afaceri si Turism.

16. Care sunt activitatile care nu pot fi incluse intr-un SRL-D?

In cele 5 grupe CAEN nu pot fi incluse ca obiecte de activitate ale societatii următoarele: intermedieri financiare si asigurari, tranzactii imobiliare, activitati de jocuri de noroc si pariuri, productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, substante aflate sub control national, plante, substante şi preparate stupefiante si psihotrope, precum si activitatile excluse de normele europene pentru care nu se poate acorda ajutor de stat.

17.Cand schimb denumirea firmei din SRL-D in SRL?

In termen de cel mult 45 de zile lucratoare de la pierderea calităţii de SRL-D, societatea comerciala respectiva are obligatia sa procedeze la schimbarea denumirii la Registrul Comertului.

18.Ce se intampla daca vand firma?

Daca se cesioneaza partile sociale, acordarea facilitatilor continua daca cesionarul indeplineste condiţiile de intreprinzator deputant.şi depune declaraţia pe propria răspundere la O.T.I.M.M.C. in a cărui raza de competenta isi are sediul social, ?n termen de 30 de zile lucrătoare de la data ?nregistrării cesionării. In caz contrar, facilitatile se considera necuvenite si se recupereaza conform procedurilor stabilite.

19.Exista scutiri de contributii aferente salariilor angajatilor unui SRL-D?

Da, exista scutirea de la plata contributilor de asigurari sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru cel mult 4 salariati, angajati pe perioada nedeterminata.

20.Scutirea de CAS firma se aplica indiferent de salariu?

Scutirea nu se acorda pentru veniturile salariale lunare pentru fiecare angajat care depasesc cuantumul castigului salarial mediu brut pe economie din anul anterior;

21. O firma SRL-D este platitoare de impozit pe profit sau de venit microintreprindere?

Incadrarea in forma de impozitare se face ca la orice SRL conform Codului Fiscal.

Succes!





Scrie un comentariu

Clientii nostri

Ne mandrim cu clientii nostri si va prezentam o parte din acestia: